Epäpuhdas iho

Mistä johtuu?

Syyn löytäminen epäpuhtauksien muodostumiseen voi toisinaan olla haastavaa. Merkittäviä tekijöitä kuitenkin ovat hormonit ja stressi. Toisaalta syynä voi olla myös sopimaton ruokavalio, epähygieenisyys tai vääränlainen ihonhoito.

Hormonaalinen akne on usein kaikista haastavin hoitaa ja vaatii eniten pitkäjänteisyyttä. Toisinaan apu löytyy vasta lääkärin vastaanotolta, mutta myös oikealla hoidolla tilannetta saadaan rauhoitettua näkyvästi. Stressi puolestaan laittaa koko kropan käymään ylikierroksilla ja sen myötä myös talirauhaset, jotka aktivoituvat ja alkavat tuottaa talia enemmän kuin mitä tarvitsisi. Ylimääräinen talin tuotanto näkyy juuri epäpuhtauksina. Toisilla stressi vaikuttaa ihoon enemmän, toisilla vähemmän. Usein stressaavan ajanjakson rauhoittuessa, myös iho rauhoittuu.

Epäpuhtauksia muodostuu, kun tali ei pääse kulkeutumaan talirauhasesta vapaasti ihon pinnalle vaan jää talirauhaseen jumiin. Tämä puolestaan voi aiheuttaa talirauhasen tulehtumisen, jolloin muodostuu kipeä finni. Tulehduksen aiheuttaa bakteeri nimeltään Propionibacterium acnes, joka kuuluu ihon normaalikasvustoon. Se viihtyy erityisen hyvin juuri tukkeutuneissa talirauhasissa.

Mitä voin tehdä? Miten hoidan ihoa kotona?

Ihon puhtaana pitäminen on erittäin tärkeää. Jokaisen on syytä huolehtia, että tyynyliina ja kasvopyyhe vaihdetaan puhtaaseen riittävän usein. Yöllä nukkuessa hikeä erittyy yllättävän paljon, joka jää tyynyliinaan. Bakteerit viihtyvät erittäin hyvin kosteissa tiloissa, joten pyyhkeet ovat erittäin herkullinen kasvualusta. Epäpuhtaasta tyynyliinasta ja pyyhkeestä bakteerit siirtyvät helposti ihollesi. Toinen asia mihin voit helposti itse vaikuttaa on ihon sormilla näpertäminen. Sormiin jää paljon bakteereita ympäristöstä, joten huolehdi, että kätesi ovat puhtaat ennen kasvoihisi koskemista. Treenatessa vältä hien pyyhkimistä käsillä pois vaan pidä aina puhdas hikipyyhe mukana. Nykyään myös kännyköitä käytetään paljon ja niiden näyttöihin kertyy paljon likaa. Kannattaa siis muistaa puhdistaa näyttöä usein, sillä kun kuuntelet ääniviestejä tai puhut puhelimessa, tämä sama lika ajautuu kasvoihisi.

Moni epäpuhtaasta ihosta kärsivä ajattelee, ettei ihoa tarvitse kosteuttaa vaan enemminkin käyttää kuivattavia tuotteita.  Rasvainenkin iho tarvitsee kosteutusta. Mikäli ihoa kuivatetaan ja voiteiden käyttö laiminlyödään, iho pyrkii itse kosteuttamaan itseään, jolloin iho rasvoittuu entisestään. Kuivattavat täsmätuotteet ovat asia erikseen, sillä niitä käytetään vain suoraan finnin päälle.

Mitä siis tehdä kotona? Puhdista iho aamuin illoin, mutta vältä pelkkää vesipesua. Se kuivattaa. Suosittelen vahvasti tuplapuhdistusta, jotta iho kaikki lika saadaan poistettua. Ensimmäisenä putsarina kannattaa käyttää kosteuttavia öljypohjaisia putsareita, jonka jälkeen voit käyttää ihotyypillesi sopivaa vaahtoa/geeliä/mikä tuntuukaan parhaalta.  Kosteuta ihosi aamuin illoin. A-vitamiinituotteet rauhoittavat talintuotantoa ja korjaavat ihoa. Siksi kannattaakin ottaa yötuotteeksi A-vitamiini voide tai seerumi. Ihoa tulee myös kuoria noin kerran viikossa, jotta kuollut solukko saadaan pois, jolloin se ei tuki ihohuokosia. Ihoa ei kannata kuoria useammin kuin kerran viikossa, jotta ihon luontainen suoja säilyy hyvänä. Mikäli iho on erittäin tulehtunut, kuorinta kannattaa tehdä kevyellä hedelmähappo kuorinnalla esimerkiksi BDMedical Sensitive AHA Formula kuorinta.

Esimerkki kotihoitotuotteista:

 • Puhdistustuotteet
  • Medik8 lipid balance cleansing oil
  • Medik8 Clarifying Foam
  • Press & Clear
 • Voiteet
  • Medik8 Balance Moisturiser (mukana tulee glycolihappo seerumi, jota voi käyttää pari kertaa viikossa tehostamaan), voidetta voi käyttää aamuin illoin, mutta talvella voi vaatia kosteuttavamman tuotteen yöksi
  • BDMedical Hydrasensitive tai BDMedical Oil-Free Matte, riippuen ihon kuivuudesta ja tulehduksen tilasta
 • Seerumi
  • BDMedical Anti-Acne super oil, öljyn avulla huijaamme ihoa, jotta se ei itse ala öljyyntymään. Öljy sisältää aknea rauhoittavia raaka-aineita. Sitä voidaan käyttää joko voiteen alla sellaisenaan tai sekoittaa johonkin BDMedicalin voiteeseen.
  • Medik8 Crystal Retinal, epäpuhdas iho tarvitsee a-vitamiinia ja tässä seerumissa se on optimaalisessa muodossa.

Nämä ovat siis vain esimerkkejä, eivätkä kaikille välttämättä paras ratkaisu. Katsotaan yhdessä hoitotottumuksiisi ja ihollesi sopivat tuotteet.

Mitä ammattilainen voi tehdä?

Hydrafacial on laitteella tehtävä kivuton ihonpuhdistus, jossa iho kuoritaan, huokoset tyhjennetään ja iho täytetään kosteudella. Tämä on erittäin tehokas hoitomuoto tukkeutuneen ja epäpuhtaan ihon hoitoon, mutta mikäli ihossa on runsaasti tulehdusta, täytyy se ensin saada rauhoittumaan.

Peeling hoidot, eli happokuorinnat ovat äärimmäisen tehokas tapa hoitaa epäpuhtauksia. Medik8:lta löytyy erityisesti epäpuhtauksiin tarkoitettu yhdistelmähappo. Sen sisältämä salisyylihappo auttaa liottamaan talia ja avaa tukkeutuneet huokoset estäen mustapäiden muodostumista sekä hoitaa laajentuneita ihohuokosia ja tulehduksia. Se myös tasapainottaa rasvan ja talin tuotantoa sekä kuorii hellävaraisesti. Kuorinnan sisältämä Azelaiinihappo tuhoaa tehokkaasti aknea aiheuttavia bakteereja.

Led –valohoidolla pystymme myös auttamaan epäpuhdasta ihoa! Pääset lukemaan hoidosta tarkemmin tästä.  Led-valohoitoon yhdistettynä BDMedicalin happokuorinta rauhoittaa epäpuhdasta ihoa erittäin tehokkaasti.

Epäpuhtauksien kanssa taistelu on pitkäjänteistä, mutta oikealla hoitomuodolla ja kotihoitotuotteilla epäpuhtauden saadaan taltutettua. Hoidot kannattaa toteuttaa sarjahoitona, jolloin tulokset näkyvät nopeammin ja ovat varmempia. Sarjojen pituus ja tiheys riippuu paljon hoidosta ja siitä, miten iho lähtee reagoimaan siihen. On täysin normaalia, että ensimmäisen hoidon jälkeen ihoon muodostuu hieman lisää epäpuhtauksia. Sitä kautta iho lähtee puhdistumaan ja vähitellen tilanne alkaa helpottua. Se mikä ei ole muodostunut yhdessä yössä, ei myös yhdessä yössä katoa. Malttia siis 💗

Safiiriisi tullessasi kosmetologimme katsoo jokaisen asiakkaan ihoon sopivimmat hoidot ja tuotteet.